Yükleniyor, lütfen bekleyiniz.

Osmanlı Medrese Tarihinde Münazara İlmi ve Taşköprülüzade Ahmed Efendi'nin Şerhu Adabi'l-Bahs ve'l-Münazara İsimli Eseri

30.06.2022
Osmanlı Medrese Tarihinde Münazara İlmi ve Taşköprülüzade Ahmed Efendi'nin Şerhu Adabi'l-Bahs ve'l-Münazara İsimli Eseri

Argumentation Across Borders Seminer Serisi kapsamında Berra Kepekçi'nin katılımıyla 30 Haziran 2022 Perşembe günü Saat 17.30'da ""Osmanlı Medrese Tarihinde Münazara İlmi ve Taşköprülüzade Ahmed Efendi'nin Şerhu Adabi'l-Bahs ve'l-Münazara İsimli Eseri" başlıklı etkinlik düzenlenecek.

Âdâbu’l-Bahs ve’l-Münâzara, doğrunun ortaya çıkarılması için (li-izhâri’s-savâb) yapılan ilmî tartışmaların ilkelerini inceleyen bir ilim dalıdır. er-Risâletü’s-Semerkandiyye fî Âdâbi’l-Bahs eseriyle Şemsuddin es-Semerkandî’nin (ö.1303) sistemli hale getirdiği münâzara ilmi, Osmanlı medreselerinde bir alet ilmi olarak okutulmuştur. 16. yüzyılın meşhur Osmanlı âlimlerinden biri olan Taşöprülüzâde Ahmed Efendi (ö. 1561), Âdâbu’l-bahs ve’l-münâzara ilmi konusunda Risâle fî-Âdâbi’l-Bahs ve’l-Münâzara ve Şerhu Âdâbi’l-Bahs ve’l-Münâzara olmak üzere iki eser kaleme almıştır. Risâle fî-Âdâbi’l-Bahs ve’l-Münâzara eseri, ezberlenmesi kolay, küçük hacimli ve sözlük niteliği taşıyan bir çalışma olarak karşımıza çıkmaktadır. Müellifin Münâzara ilmi alanında kaleme almış olduğu ikinci eseri olan Şerhu Âdâbi’l-Bahs ve’l-Münâzara, eserinin girişinde ifade ettiği üzere, talebelerin istifade etmesi için Âdâb risâlesine bizzat kendisinin yazmış olduğu şerhidir. Şerhine bakıldığında ise kavram analizlerinin yapıldığı teorik bir eser olduğu müşahede edilecektir. Osmanlı medreselerinde talebelerin seviyelerine uygun bir şekilde seçilen Âdâbu’l-Bahs ve’l-Münâzara risâleleri, bir alet ilmi olarak muhakkak okutulurdu. Şerhu Âdâbi’l-Bahs ve’l-Münâzara eseri, Osmanlı medreselerinde iktisâr yani başlangıç aşamasında okutulan bir medrese metnidir.

Berra Kepekci

Giresun/Şebinkarahisarlı bir ailenin çocuğu olarak 1971 yılında Berlin’de dünyaya geldim. İlkokulu Berlin’de okudum. 2000 yılında Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden ve 2014 yılında Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalından “Hüsâmeddin Hasan el-Kâtî’nin İsâgûcî Şerhi” başlıklı yüksek lisans teziyle mezun oldum. Hâlen George-August Üniversitesinde (Göttingen) doktora öğrencisi olarak akademik çalışmalarına devam etmekteyim.